Składniki

  • 300 g makaronu świderki TURINI
  Składniki na pesto:
  • 1 dojrzałe awokado
  • ¼ szklanki natki pietruszki
  • ¼ szklanki świeżej bazylii
  • ¼ szklanki listków rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • garść orzechów pinii TABLIER BLANC
  • 50 g startego sera Grana Padano LES CROISES
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • sól
  • pieprz RUSTICA
  Dodatkowo:
  • pomidorki koktajlowe
  • orzeszki pinii TABLIER BLANC
  • ser Grana Padano LES CROISES
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować.

2. Awokado pozbawić skórki i pestki, przełożyć do blendera. Dodać natkę pietruszki, bazylię, rukolę, czosnek, sok z cytryny, uprażone orzeszki pinii, ser. Rozdrabniać dolewając oliwy z oliwek, do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Pesto wymieszać z makaronem. Przełożyć na półmisek.

4. Posypać serem, udekorować listkami bazylii i połówkami pomidorków, posypać orzeszkami piniowymi.