- 40 minut
 
				Składniki:
				
			- Przyprawy:
 - 2 łyżeczki mielonej kolendry
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
 - 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
 - 1 ½ łyżeczki kurkumy mielonej
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - ½ łyżeczki cynamonu
 - ¼ łyżeczki mielonych goździków
 - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
 - 2 łyżki oliwy z oliwek WM
 - 2 cebule
 - 6 ząbków czosnku
 - Kawałek imbiru wielkości kciuka
 - 2 szklanki bulionu warzywnego
 - 1 puszka pomidorów WM
 - 1 puszka mleczka kokosowego WM
 - 2 puszki soczewicy WM
 - Sól do smaku
 - Listki świeżej kolendry
 - Do podania:
 - Ryż WM Chlebki naan
 
					Sposób przygotowania:
				
				
- Wymieszać wszystkie przyprawy razem. Odłożyć.
 - Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.
 - W dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni smażyć cebulę. Około 8 minut. Następnie dodać czosnek i imbir i smażyć około 2 minut. Dodać wymieszane wcześniej przyprawy. Smażyć 30 sekund.
 - Dodać bulion, pomidory, oraz mleczko kokosowe. Przyprawić solą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Następnie dodać odsączoną z zalewy soczewicę i gotować kolejne 10 minut.
 - W razie potrzeby doprawić.
 - Gotowe curry podawać z ryżem, chlebkami naan i świeżą kolendrą.