Zupa norweska z łososiem i ziemniakami

1.W dużym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać masło i oliwę.

2. Wrzucić pokrojony w plasterki por i smażyć na średnim  ogniu kilka minut. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć i zalać bulionem.

3. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie. Dodać rybę bez skóry pokrojoną w kostkę. Gotować kilka minut.

4. Odlać ½ szklanki zupy, dodać śmietankę i wymieszać. Dodać do zupy, zdjąć z ognia. Dodać posiekany koper, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Pieczone warzywa z kiełbasą i serem Grana Padano

1.Piekarnik nagrzać do 210 stopni.  Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki. Paprykę pokroić w kostkę, brokuły rozdzielić na mniejsze różyczki, z fasoli odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.

2. Warzywa i kiełbasę wymieszać z oliwą i przyprawami. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Piec 15 minut, następnie obrócić wszystkie składniki i piec kolejne 15 minut, aż warzywa i kiełbasa ładnie się zarumienią.

4. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i tartym serem.

Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałów

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Dno formy o średnicy ok 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

2. Masło ubić z cukrem aż do uzyskania jasnej puszystej masy.  Dodawać jajko jedno po drugim cały czas miksując.

3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, oraz maślankę. Wymieszać tylko do połączenia.

4. Gotową masę wyłożyć do formy i wyrównać.

5. Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony w kostkę, posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.

6. Piec około 40 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia, a następnie delikatnie wyjąć z obręczy.

7. Udekorować cukrem pudrem.

Bowl meksykański

  1. Kaszę jaglaną  dokładnie wypłukać i przelać wrzącą wodą. Ugotować w proporcji kaszy do wody 1:2. Odstawić do wystudzenia.

2. Do wystudzonej kaszy dodać ½ pęczka posiekanej kolendry, dodać skórkę i sok z ½ limonki, oraz 1 łyżkę oliwy. Przyprawić solą.

3. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, wypłukać i wymieszać. Pomidory pokroić i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę pokroić  w kostkę. Pomidora wymieszać z cebulą i ½ pęczka posiekanej kolendry. Dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem.

4. Awokado pozbawić pestki, obrać ze skórki, ugnieść za pomocą widelca, dodać rozdrobniony czosnek i sok z ½ limonki, przyprawić solą i pieprzem.  Wszystkie składniki ułożyć w misce.

5. Na wierzchu ułożyć jogurt grecki. Udekorować plasterkami limonki oraz listkami kolendry.

Pulpety w sosie śmietanowym z żurawiną

  1. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać  1 łyżkę oliwy i przez kilka minut podsmażać cebulę na małym ogniu. Ostudzić.  W dużej misce połączyć razem mięso, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz przestudzoną cebulę.
  2. Z masy ulepić małe pulpety. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła. Smażyć pulpety z obu stron na złotobrązowy kolor.
  3. Na tę samą patelnię dodać 4 łyżki masła i mąkę, mieszać aż masa zbrązowieje. Powoli dodawać bulion i śmietankę. Gdy składniki połączą się, dodać musztardę i sos Worcestershire. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożyć pulpety. Gotować kilka minut. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z ziemniakami i konfiturą z żurawiny.

Muffinki bananowo – ananasowe z orzechami pekan

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać razem mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. W drugiej misce ugnieść banany za pomocą widelca. Dodać jajka i wymieszać. Dodać rozpuszczony olej i odsączone z zalewy, drobno pokrojone ananasy.

2. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać posiekane orzechy pekan i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec około 22 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone muffinki ostudzić na kratce.

3. Serek kremowy, mascarpone oraz cukier puder ubić razem na gęsty krem. Na każdą muffinkę nałożyć krem i udekorować orzechami.

Makaron z pesto z awokado

  1. Makaron ugotować.

2. Awokado pozbawić skórki i pestki, przełożyć do blendera. Dodać natkę pietruszki, bazylię, rukolę, czosnek, sok z cytryny, uprażone orzeszki pinii, ser. Rozdrabniać dolewając oliwy z oliwek, do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Pesto wymieszać z makaronem. Przełożyć na półmisek.

4. Posypać serem, udekorować listkami bazylii i połówkami pomidorków, posypać orzeszkami piniowymi.

Zupa z brokułami i cheddarem

  1. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać około minuty. Następnie dodać pokrojone marchewki i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około minuty. Dodać mąkę i smażyć kolejną minutę.
  2. Dodać bulion i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie dodać mleko i musztardę. Gotować kilka minut. Dodać kawałki brokułu i gotować aż warzywa będą pół miękkie. Cheddar drobno pokroić, Część zostawić do dekoracji resztę dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty, aż ser się rozpuści.
  3. Zupę serwować z dodatkową porcją cheddara, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i odrobiną płatków chilli.

Grillowany łosoś z warzywami, kaszą jaglaną i sosem tzatziki

  1.  Sos tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce, zasypać solą (około 1/2 łyżeczki) i odstawić na 10-15 minut, aż ogórki puszczą wodę. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać jogurt, posiekane zioła i przyprawy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem w jednej szklance wody, do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie kaszę przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą.
  3. Filety z łososia umyć i osuszyć. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  4. Rozgrzać patelnię grillową. Łososia grillować najpierw od strony skóry przez kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca. A następnie obrócić na drugą stronę i grillować aż ryba będzie upieczona, ale wciąż soczysta.
  5. Bakłażana pokroić w plasterki, oprószyć solą, polać delikatnie oliwą i grillować z obu stron. Pomidora przekroić na pół, oprószyć solą, skropić oliwą i również grillować.
  6. W misce ułożyć rukolę, kaszę jaglaną, grillowaną rybę oraz grillowane warzywa, rzodkiewki i ogórki. Polać sosem tzatziki.

Mazurek wielkanocny

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka przełożyć do malaksera. Gdy ciasto będzie miało już konsystencję kruszonki, dodać jajko i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach około 20 cm. Nierówności ściąć i uformować z nich wałek. Wałek przykleić do brzegów ciasta tworząc ramkę. Tak przygotowane ciasto wstawić na 15 minut do zamrażarki. Następnie piec przez 25 minut.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Udekorować pokrojonymi bakaliami i gorzką czekoladą.