Produkty benedyktyńskie

Klasztory Benedyktynów w całej Europie przez wieki kolekcjonowały nie tylko księgi, ale również przepisy kulinarne i lecznicze. W pobliżu infi rmerii znajdował się ogród ziołowy, który służył do uprawy roślin leczniczych podawanych chorym i słabym. Najczęściej uprawiano rozmaryn, szałwię, rutę, miętę, kminek i koper. Klasztorni medycy przygotowywali z nich wywary do picia, maści do smarowania i okładów. Reguła Św. Benedykta oprócz modlitwy, czytania ksiąg, pracy w polu i ogrodzie nakazuje, że „najpierwsze i największe staranie ma być o chorych, których należy nawiedzać i w utrapieniu ratować”. Benedyktyni jako ludzie światli zawsze byli otwarci na to, co nowe w świecie nauki i wiedzy. Dziś również wykorzystują najnowsze odkrycia naukowe umiejętnie łącząc je z tradycyjnymi recepturami.

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek