Składniki:
				Ciasto makowe:
			- 700 g maku
 - 12 jajek POLSKA KURKA
 - 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego TEVA
 - 4 czubate łyżki kaszy manny
 - łyżka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
 - ekstrakt waniliowy
 
- 1/2 kg mascarpone LES CROISES
 - 4 żółtka z jaj POLSKA KURKA
 - szklanka cukru pudru
 - 20 ml mocnej czarnej kawy rozpuszczalnej PLANTATION (ok. 3 łyżek )
 
- 1/2 szklanki mocnej herbaty BRITLEY
 - 4 łyżki rumu
 - Podprażone orzechy włoskie TABLIER BLANC
 - 100 ml śmietanki 30%
 - 100 g czekolady deserowej TABLETTE D’OR
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Mak wypłukać, namoczyć na noc. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec ok. 80 minut w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.
 - Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z rumem. 3 łyżki kremu odłożyć na boki tortu. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, boki posypać orzechami. Przygotować polewę. W rondelku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę. Odczekać